Turnitin® je online software za otkrivanje sličnosti s prethodno objavljenim sadržajem i alat za otkrivanje plagijata kojeg mogu koristiti nastavnici i studenti. Ova usluga omogućuje provjeru radova s nekoliko baza podataka pomoću posebnog algoritma. Program skenira vlastite baze podataka, a također ima ugovore o licenciranju s velikim akademskim bazama podataka. Baza podataka sadržava i sadržaj s javno dostupnog Interneta, a program koristi i web-pretraživač za kontinuirano dodavanje sadržaja u Turnitin®-ovu arhivu. Također, Turnitin® sadrži i komercijalne i / ili zaštićene stranice iz knjiga, novina i časopisa. 

Software za otkrivanje sličnosti funkcionira po principu postotka ili stupnja sličnosti. Postotak ili stupanj sličnosti ne pokazuje je li analizirani dokument plagijat već predstavlja alat pomoću kojeg se isti može ustanoviti.  

Software se može koristiti i u formativnoj procjeni studentskih radova, kako bi ih se osvijestilo da izbjegavaju plagiranje, ali im i omogućilo da poboljšaju pisanje znanstvenih ili stručnih radova.  

Od studenata se može zatražiti da predaju svoj rad u software Turnitin® kao uvjet pohađanja određenog tečaja ili nastave. Predani eseji i radovi biti će pohranjeni u bazi podataka, koja će služiti za provjeru plagiranja u budućnosti i spriječiti studenta da prepiše dio ili cijeli rad od drugog studenta.  

Više informacija o Turnitin-u i upute za rad za studente i nastavnike pronađite na poveznici: https://www.srce.unizg.hr/spa/upute-i-animacije  i https://www.srce.unizg.hr/spa (snimka webinara o korištenju programa). 

 

Molim Vas da zahtjev za ulazak u mrežni sustav Turnitin pošaljete na salaric@sfzg.hr sa sljedećim podatcima: Ime i prezime, Zavod/Katedra, predmet/i na kojima ste voditelj/ica. 


Repozitorij

Repozitorij je prazan