Izbornik predmeta

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Stomatološka skrb medicinski kompleksnih bolesnika

Šifra: 71355
ECTS: 1.5
Nositelji: prof. dr. sc. Ivan Alajbeg
Izvođači: prof. dr. sc. Ivan Alajbeg - Seminar
izv. prof. dr. sc. Ana Andabak Rogulj - Seminar
prof. dr. sc. Vlaho Brailo - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 9
Seminar 6
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Svrha predmeta:
Podučiti o vještinama potrebnim za ambulantno stomatološko liječenje bolesnika u kojih zbog općih bolesti, ili zbog terapija koje primaju, standardni stomatološki zahvat predstavlja rizik za zdravlje ili za život: bolesnici s kardiovaskularnim, metaboličkim, imunološkim i hematološkim bolestima, transplantirani bolesnici, osobe s rizikom od krvarenja, psihijatrijski i neurološki bolesnici, itd. Riječ je o bolesnicima među kojima većina pripada stupnju 2 ili 3 prema ?ASA? klasifikaciji (Američko anesteziološko društvo). Kolegij objedinjuje znanja o općemedicinskim stanjima koja iziskuju modifikacije standardnih stomatoloških zahvata. Gradivo predstavlja uvod u tzv. stomatologiju za bolesnike s posebnim potrebama, koja postoji kao zasebna specijalnost u zemljama EU i SAD-a, a najčešće je formirana u bliskoj suradnji s oralnom medicinom, s obzirom da se obje koncentriraju na učinak sistemskog na oralno zdravlje.
Studenti se moraju unaprijed pripremiti za predavanja i seminare. Predavanja i seminari su planirani kao interaktivne radionice u kojima nastavnici kolegija predstavljaju problemski usmjerene slučajeve, a studenti sudjeluju u rješavanju.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Literatura
    1. Greenberg MS, Glick M. Burketova oralna medicina - dijagnoza i liječenje, 10. izd. Zagreb; Medicinska naklada, 2006.
    2. Little J, Falace DA, Miller CS, Rhodus NL. Dental management of medically compromised patient. St. Louis; Mosby, 2002.
    3. Tyler MA, Lozada-Nur F, Glick M, Eds. Clinician's guide to treatment of medically complex dental patients. Hamilton; The American Academy of Oral medicine, BC Decker, 2001.
    4. Fiske J, Dickinson C, Boyle C, Rafique S, Burke M. Special care dentistry. Oxford; Quintessence Publishing, 2007., , , .
9. semestar
Izborni predmeti za 5. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina

10. semestar Ne predaje se
Izborni predmeti za 5. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina
Termini konzultacija:

Obavijesti

Izvedbeni plan predmeta dostupan je OVDJE. (Za pristup je potrebno prijaviti se pomoću AAI. Ovisno o pretraživaču, dokument se otvara u novom prozoru ili pohranjuje na računalo.)

Marin Vodanović
Objavljeno: 24. 10. 2021. u 21:20
Uređeno: 19. 9. 2023. u 20:42