Imunologija

Repozitorij

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Imunologija

Šifra: 226316
ECTS: 2.5
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ivan Šamija
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Ivan Šamija - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 20
Seminar 10
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Imunologija je jedna od najdinamičnijih biomedicinskih disciplina koja znatno utječe i na razvoj mnogih drugih medicinskih grana poput mikrobiologije, presađivanja tkiva i organa, onkologije itd. Gotovo nema područja medicine u kojoj ne bi bili zastupljeni i imunološki aspekti bolesti kroz dijagnostiku, liječenje ili oboje (autoimunosne bolesti, imunodeficijencije, infektivne bolesti, preosjetljivosti, rak itd.). S većinom tih aspekata susreće se u svojoj praksi i stomatolog. Svrha predmeta pružiti studentima osnovno znanje o organizaciji i načinu funkcioniranja imunosnog sustava i o imunološkim aspektima bolesti te ih uvesti u laboratorijske metode imunološke dijagnostike i njene povezanosti s klinikom. Sadržaj predmeta: limfni organi, tkiva i stanice, topljivi posrednici imunosti; prirođena i stečena sistemna i lokalna imunost; imunosni odgovor; imunost na viruse, bakterije, gljivice i parazite; imunološka tolerancija; osnove transplantacijske imunologije, autoimunosnih bolesti, imunodeficijencija i preosjetljivosti; osnove imunologije zloćudnih tumora; imunološka terapija; imunološke laboratorijske metode.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. Imunologija, skripta za studente Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentima III. semestra dostupna je elektronska verzija udžbenika u Izborniku predmeta na internetskoj stranici Imunologije (http://www.sfzg.unizg.hr/predmet/71300/skriptarnica)., J. Lukač, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018.
  2. Stanična i molekularna imunologija, 8. izdanje, , AK Abbas, AH Lichtman i S Pillai, Medicinska naklada, 2018.
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Dentalna medicina
Termini konzultacija:

Obavijesti

Izvedbeni plan predmeta dostupan je OVDJE. (Za pristup je potrebno prijaviti se pomoću AAI. Ovisno o pretraživaču, dokument se otvara u novom prozoru ili pohranjuje na računalo.)

Marin Vodanović
Objavljeno: 19. 9. 2023. u 19:00

Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.

Česta pitanja