Izbornik predmeta

Repozitorij

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Imunologija

Šifra: 71300
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Ivan Šamija
Izvođači: doc. dr. sc. Ivan Šamija - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 20
Seminar 10
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Imunologija je jedna od najdinamičnijih biomedicinskih disciplina koja znatno utječe i na razvoj mnogih drugih medicinskih grana poput mikrobiologije, presađivanja tkiva i organa, onkologije itd. Gotovo nema područja medicine u kojoj ne bi bili zastupljeni i imunološki aspekti bolesti kroz dijagnostiku, liječenje ili oboje (autoimunosne bolesti, imunodeficijencije, infektivne bolesti, preosjetljivosti, rak itd.). S većinom tih aspekata susreće se u svojoj praksi i stomatolog. Svrha predmeta pružiti studentima osnovno znanje o organizaciji i načinu funkcioniranja imunosnog sustava i o imunološkim aspektima bolesti te ih uvesti u laboratorijske metode imunološke dijagnostike i njene povezanosti s klinikom. Sadržaj predmeta: limfni organi, tkiva i stanice, topljivi posrednici imunosti; prirođena i stečena sistemna i lokalna imunost; imunosni odgovor; imunost na viruse, bakterije, gljivice i parazite; imunološka tolerancija; osnove transplantacijske imunologije, autoimunosnih bolesti, imunodeficijencija i preosjetljivosti; osnove imunologije zloćudnih tumora; imunološka terapija; imunološke laboratorijske metode.
Literatura:
  1. Studentima III. semestra dostupna je elektronska verzija udžbenika u Izborniku predmeta na internetskoj stranici Imunologije (http://www.sfzg.unizg.hr/predmet/71300/skriptarnica).
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Dentalna medicina
Termini konzultacija:

Obavijesti

Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.

Česta pitanja