Izbornik predmeta

Repozitorij

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Klinička farmakologija

Šifra: 86997
ECTS: 1.5
Nositelji: doc. dr. sc. Kristina Peroš
Izvođači: doc. dr. sc. Ivana Šutej - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je sustavom Problem based learning (PBL) nastave motivirati studenta na racionalan i odgovoran pristup odabiru lijeka što je mnogo više od poznavanja samog imena lijeka i dijagnoze bolesti. Tijekom 15 seminara u trajanju po 1 sat studentima bit će prikazani kao problem pojedini klinički slučajevi za koje trebaju predložiti najprihvatljiviji način liječenja. Nakon postavljene dijagnoze kod pacijenta poznatih značajki (dob, spol, tjelesna masa, fiziološka stanja,) student treba sastaviti pitanja za ciljanu anamnezu iz koje će se dobiti uvid u bolesti od kojih bolesnik boluje s posebnim osvrtom na organe koji sudjeluju u farmakokinetici lijekova (npr. bolesti bubrega koje mogu dovesti do smanjenog izlučivanja lijeka i slike relativnog predoziranja lijeka) kao i u farmakodinamici. Nadalje, cilj je anamnestički saznati koje lijekove pacijent već uzima kako bi se predvidjele moguće interakcije među lijekovima, te moguće nepoželjne reakcije. Uz pretpostavku dobrog poznavanja svih značajki lijeka (što je student naučio na Kolegijima Opće i Dentalne farmakologije) i temeljem podataka dobivenih od bolesnika, student treba procijeniti odnos moguće koristi i potencijalne štete ?risk/benefit? terapije koju želi primijeniti i temeljem takve prosudbe odgovorno odlučiti koji lijek odabrati, u kojoj ga dozi primjenjivati i u kojim vremenskim razmacima. Nadalje, treba odrediti duljinu trajanja terapije, kao i mjere opreza koje bolesnik treba provoditi u odnosu na pojavu mogućih neželjenih učinaka ili interakcija s drugim lijekovima.
Literatura:
  1. 1. Linčir I.i sur. Farmakologija za stomatologe. 3. izd. Zagreb: Medicinska naklada; 2011.
    2. Francetić I., Vitezić D. Klinička farmakologija. 2.izd. Zagreb:Medicinska naklada;2014.
  2. 1. B. Katzung: TEMELJNA I KLINIČKA FARMAKOLOGIJA, 11. izdanje, McGraw Hill, New York, 2009. Prijevod na hrvatski jezik, Medicinska naklada, 2011, Zagreb.
    2. Francetić I. i sur. Farmakoterapijski priručnik. 6th ed. Zagreb: Medicinska naklada, 2010
    3. Bennett PN, Brown MJ: Clinical Pharmacology, 10.ed. London: Churchill Livingstone; 2008.
9. semestar Ne predaje se
Izborni predmeti za 5. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina

10. semestar
Izborni predmeti za 5. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina
Termini konzultacija:

Obavijesti

Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.

Česta pitanja