Izbornik predmeta

Repozitorij

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Okluzija

Šifra: 71319
ECTS: 4.5
Nositelji: prof. dr. sc. Iva Alajbeg
izv. prof. dr. sc. Nikša Dulčić
Izvođači: prof. dr. sc. Iva Alajbeg - Pretkliničke vježbe
izv. prof. dr. sc. Tomislav Badel - Pretkliničke vježbe
izv. prof. dr. sc. Nikša Dulčić - Pretkliničke vježbe
prof. dr. sc. Dubravka Knezović-Zlatarić - Pretkliničke vježbe
doc. dr. sc. Ivica Pelivan - Pretkliničke vježbe
doc. dr. sc. Nikola Petričević - Pretkliničke vježbe
doc. dr. sc. Maja Žagar - Pretkliničke vježbe

prof. dr. sc. Iva Alajbeg - Predavanja
izv. prof. dr. sc. Tomislav Badel - Predavanja
izv. prof. dr. sc. Robert Ćelić - Predavanja
izv. prof. dr. sc. Nikša Dulčić - Predavanja
doc. dr. sc. Davor Illeš - Predavanja
doc. dr. sc. Ivica Pelivan - Predavanja
doc. dr. sc. Nikola Petričević - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Pretkliničke vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Opis i cilj predmeta
Kolegij Okluzija pohađa se u četvrtom semestru studija i odvija kroz 15 tjedana nastave u obliku 15 sati predavanja i 30 sati (pretkliničkih) vježbi. Studenti se upoznavaju s osnovnim pojmovima dentalne okluzije i funkcijskom anatomijom žvačnog sustava. Znanje o općim i specifičnim pravilima dentalne okluzije, funkcijskim kretnjama donje čeljusti i artikulatorima, kao i o svim čimbenicima koji utječu na oblik okluzijske morfologije, omogućuje studentima da tijekom vježbi analiziraju normalnu i funkcijski zdravu okluziju te navoštavanjem individualno izrađuju okluzijske površine na sadrenim modelima. Vježbe se izvode u manjim grupama studenata s praktičnim vježbama na sadrenim i akrilatnim modelima zubnih lukova i poluprilagodljivom artikulatoru u laboratoriju (pretkliničkom ili protetskom laboratoriju). Cilj kolegija je omogućiti razumijevanje osnovnih i specifičnih pravila dentalne okluzije na prirodnim i umjetnim zubima i njihovim okluzijskim površinama te uočiti povezanost s funkcijskim kretnjama i položajima stomatognatog sustava. Znanje o pojmovima vezanim uz dentalnu okluziju studentima će omogućiti bolje razumijevanje tema iz drugih grana dentalne medicine, kao npr. stomatološke protetike, restaurativne stomatologije i ortodoncije, s kojima se susreću tijekom studija. Studentima pri usvajanju znanja, i pripremi za njegovu provjeru, pomaže nastavni sadržaj e-učenja Okluzija nastava koji je usklađen s rasporedom vježbi i predavanja.
Način ocjenjivanja
Tijekom semestra studenti se ocjenjuju na vježbama. Ocjenjuje se znanje (mali kolokvij), angažiranost i stečene vještine u pretkliničkom (laboratorijskom) radu. Na kraju semestra dobiva se ukupna ocjena iz vježbi. Završni ispit je u pismenom obliku i obavlja se tijekom redovitih ispitnih rokova. Ukupnu ocjenu čine ocjena iz pismenog ispita i ocjena iz vježbi.
Obaveze studenata
Tijekom semestra studenti pohađaju obveznu nastavu: predavanja i vježbe. Uvjet za završni potpis iz kolegija i mogućnost pristupanja ispitu je prisutstvo u postotku propisanom Statutom SFZG-a. Studente također treba ocijeniti na vježbama.
Literatura:
  1. Okeson JP. Temporomandibularni poremećaji i okluzija. 1. hrvatsko izdanje. Valentić-Peruzović M, ured. hrv. izd. Medicinska naklada, Zagreb. 2008.
  2. Ash Jr MM, Nelson SJ. Wheeler's Dental Anatomy, Physiology and Occlusion. Elsevier Science, 8th ed. 2002.
  3. Wassell R, Naru A, Steele J, Nohl F. Applied Occlusion. Quintessence Publishing Co Ltd.
    London. 2008.
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Dentalna medicina
Termini konzultacija:

Obavještvaju se studenti 4. semestra studija da od ponedjeljka 12. ožujka 2018. vrijedi novi raspored pretkliničkih vježbi iz predmeta Okluzija. Osim termina vježbi, izmjenjeno je i mjesto održavanja pretkliničkih vježbi koje je sad u Središnjog stomatološkoj pretkliničkoj vježbaonici.

Novi raspored (PDF)

Ivica Pelivan
Objavljeno: 12. 3. 2018. u 11:02
Popis obavijesti

Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.

Česta pitanja